loading...

вторник, 22 юли 2014 г.

Не стойте навън между 11 и 14 ч.

Снимка: Архив
Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала да се предприемат превантивни мерки заради очакванията за гръмотевични бури.

Това съобщиха от пресслужбата на Столична община след разговор на Фандъкова с директора на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" Николай Николов.

За днес е обявен "жълт код" - за силен вятър, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки, за София-град според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Столична община е получила информация за предстояща буря и от Ръководството на въздушното движение. Между 12.00 и 14.00 часа се очаква преминаването на студен въздушен фронт през София от запад на изток. Преминаването на фронта ще е с пробивни валежи и гръмотевична дейност. На отделни места с градушка. Вятърът се очаква да е пулсиращ с вариации от 8 до 15 м/с, се казва в информацията.

Фандъкова е възложила на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти, реки, язовири и критични участъци в града.

Вече са извършени проверка и почистване на дъждоприемни шахти от екипи на Столична община, "Софийска вода" и "ВиК".

Екипите на всички експлоатационни дружества са мобилизирани.

От Столична община напомнят на гражданите да бъдат внимателни и по възможност да изчакат при буря в закрити помещения.

От съображения за сигурност се препоръчва да се избягва престоят на открито или под козирки, тераси, както и под дървета или електропреносната мрежа и стълбове с високо напрежение.

Гражданите да се въздържат да пътуват в часовете между 11 ч. и 14 ч., когато се очаква усилване на валежите, за да не попаднат в затруднения в трафика при обилен дъжд, съветват от общината.

Няма коментари :

Публикуване на коментар