loading...

събота, 28 юни 2014 г.

4 лв. за уикенд карта за рейс и метро

С карта на цена от 4 лв. столичани ще могат да се возят през уикенда в рейса и метрото. Това е едно от предложенията на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) за промяна в тарифната политика. Ще има и нова тридневна карта, която ще струва 8 лв.

Идеята на евтините карти е да стимулира софиянци да пътуват с превозни документи, а не гратис.Туристите пък ще могат да се возят с карта „София”. С този документ ще може да се ползва не само градският транспорт, но и да се посещават общинските музеи и галерии, като всичко това ще бъде включено в цената. За ползвателите на новия абонамент за превоз са предвидени специални отстъпки при посещения в общинските културни институции.

От ЦГМ предлагат сериозно намаление на цената на годишната карта за пътуване. В момента тя е лукс за хората, защото струва 500 лв. Плановете са тя да се намали на 364 лв. и така хората ще се возят безплатно почти 5 месеца. Идеята е с евтините превозни документи да се привлекат повече фирми, които да купят карти за служителите си. Цената на билетчето обаче ще замръзне на левче. Причината е, че от ЦГМ не са успели да докажат, че скокът в цената ще гарантира по-големи приходи.

Според друго предложение на ЦГМ шофьорите ще паркират 10 минути гратис в синя и зелена зона. „Това е европейска практика, която заимствахме от Виена. Идеята е да дадем на хората време да пратят спокойно съобщение, да си купят талон или да ползват паркомат”, обясни пред "Монитор" шефката на „Паркиране и мобилност” в ЦГМ Румяна Милова. За да ползват бонуса, шофьорите ще получават безплатни талон, които ще се раздават от служители на ЦГМ. На стикера ще трябва само да се отбележи часът на паркиране. „Така хората ще могат да закарат близките си до болницата или пък да заведат детето си на училище, без да плащат”, коментира Милова.

Жители от район „Лозенец” са поискали създаване на зелена зона за паркиране в квартала им. Причината е, че хората нямало къде да оставят автомобилите си заради огромния брой чужди коли.

Няма коментари :

Публикуване на коментар